Marinela Mantescu

Marinela Mantescu


Critical References


O cariera prodigioasa, inceputa cu multi ani in urma, cand absolvea Institutul de Belearte „Nicolae Grigorescu” (1979) in clasa maestrului Corneliu Baba. Opera pictoritei Marinela Mantescu-Isac este intrata in patrimoniul national ca o valoare incontestabila ce va dainui peste veacuri. O simpla insiruire a expozitiilor personale sau de grup pe care Marinela Isac le-a vernisat in tara si dincolo de frontiere ar fi edificatoare pentru a demonstra forta creativa a artistei. Premiata in saloanele nationale sau internationale, pictorita care stapaneste la perfectie insinuarea blanda a culorii se poate mandri cu tablouri ce stau in colectii particulare pe toate continentele. Nu e putin lucru sa vinzi in Elvetia, Germania, Franta, Olanda, Cehia, Spania, Italia, Anglia, Grecia, dar si in Egipt, SUA, Japonia, Siria, Australia sau Venezuela.

POVESTI DE LA USA SOBEI

Panzele Marinelei Isac mi se par a fi niste povesti spuse la gura sobei intr-o noapte fermecata de iarna. Niste incantatii cu sunete invaluitoare, menite sa te farmece fara sa te adoarma, pentru ca logica lor plastica tine mereu constiinta treaza. Culoarea se amesteca si se intrepatrunde cu delicatete, evitand orice forma de rigiditate, orice contur taios, orice unghi prea ascutit. Obiectele, plantele, figurile umane se descompun in fractiuni insesizabile pentru a se recompune imediat la loc de parca acum si aici au fost create de fapt.

INTRE PRIMAVARA SI TOAMNA

Opera pictoritei este de fapt o impunatoare rapsodie ce se deruleaza cu seninatatea valorii de sine intre primavara si toamna. Sau intre toamna si primavara, intre pastelul violetelor fragile si arama frunzelor desprinse de pe ramura emotiilor primordiale. Atelierul propriu este universul unde spatiul nu mai are dimensiuni, pentru ca imaginatia poate impinge granitele sale catre dimensiuni cosmice.

Obiectele inconjuratoare isi pierd orice valoare practica si se transforma in simboluri ale unei comunicari spirituale. In panzele Marinelei Mantescu-Isac nimic nu te ingheata si nimic nu te toropeste.Totul curge calm si implacabil catre ceva misterios si necunoscut, fara spaima sau angoasa.

Portretul actorului Boris Ciornei, purtand in spate un decor acoperit parca de memoria melancolica a rolurilor interpretate de acesta pe scena, dar si in afara ei.

PERSONAJELE SI MISCAREA

Portretista surprinzatoare, pictorita prefera sa retina atitudini, si nu trasaturi. Personajele ei sunt in miscare, vin catre privitor cu gesturi firesti, uneori lascive, alteori dinamice, niciodata agresive. Anatomia se dilueaza si ea, respectand legile culorii, valorile umbrei si pe cele ale luminii. Fiinta umana se supune legilor naturale si universale, devenind o componenta de valoare egala cu vegetalul sau mineralul.

FORTA VALORII DOVEDITE

Este dificil si onorant sa scrii despre Marinela Mantescu-Isac, o artista care a primit, printre altele, Medalia de merit oferita de Fundatia printului Paul de Romania pentru servicii exceptionale aduse artei romanesti. Bine cotata opera ei are o pozitie absolut privilegiata, iar achizitionarea unui tablou care ii poarta semnatura este o investitie sigura si o imensa bucurie estetica in aceeasi masura. Vorbim de fapt aici despre o valoare dovedita in mod incontestabil, despre o lectie perena de pictura, despre un stil si o maniera unice, pregatite pentru clasicizare. – Adrian Parvu.

CV

Nascuta la 23 iulie 1954, Bucuresti.1979 – Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucuresti, Sectia pictura, clasa Prof. Corneliu Baba si Marius Cilievici.1980 – Membra a U.A.P, Bucuresti2004 – Membra a Asociatiei Femeilor Creatoare de Arta Plastica din RomaniaExpozitii personale:2013, 1987, 1985 - Galeria de Arta „Simeza” , Bucuresti2012, 2013 - Galeria de Arta „Frezia”, Dej2010 – Galeria de Arta „Ana”, Bucuresti; Sinaia2005 – Sediul P.R.M., Targoviste2013 – Casa Vernescu, Bucuresti2002 – U Art Gallery. Bucuresti2001 - Galeria De Arta Targu Mures2000 – Inspectoratul de Cultura Bistrita Nasaud, Festivalul Crizantema de Aur, Targoviste1999 – Galeria de Arta Mamaia, Constanta1997 – World Trade Center, Bucuresti1995, 1992, 2003 – Galeria de Arta, Bucuresti1994 – B.C.R, Filiala Dorobanti, Bucuresti1993 – Eggenfelden, Germania1983 – Galeria de Arta Galeteea, Bucuresti1981 – Hotel Parc, Mamaia, Constanta1978 – Galeria Amfitearul Artelor, Bucuresti

Expozitii de grup: Peste 160 de expoziti in tara si strainatate: Balcic, Sofia, Bulgaria; Mettingen si Ibbenvren, Germania; Stockhlom, Suedia; Kosice, Cehoslovacia; Paris, Franta.

Premii si diplome:2013 – Diploma de Excelenta – Acadaia Dacoromana, Bucuresti1998 – Medalia de Merit – Printul Paul de Romania, pentru merite deosebite in slujba Artei Romanesti1984 – Premiul pentru Pictura - Expozitia Nationala de Pictura, Grafica si Sculptura1977 – Premiul Pentru Pictura la Congresul Anual de Creatie Literara si Artistica, Bucuresti

Documentare si Simpozioane: RDG, RFG, R.S.Cehoslovacia, URSS, Grecia, Israel, Bulgaria, Romania etc.